Allt om OVK-besiktning: Varför Den är Viktig För Din Fastighet

10 juli 2024 Veronica Urena

editorial

I takt med växande fokus på inomhusmiljöns kvalitet har OVK-besiktningen blivit en central del i fastighetsunderhållet. OVK, som står för Obligatorisk Ventilationskontroll, är en regelbunden och lagstadgad undersökning som syftar till att säkerställa att ventilationssystemen i byggnader fungerar som de ska. Det är en insats för allas hälsa och miljön, och det är viktigt för fastighetsägare att förstå innebörden och följa de regler som finns. I den här artikeln går vi igenom vad OVK besiktning innebär, varför den är så viktig och hur du går tillväga för att genomföra en.

Vad Är En OVK-Besiktning?

OVK-besiktningen är en teknisk kontroll av en byggnads ventilationssystem som måste utföras regelbundet. Syftet med OVK är att upprätthålla en god inomhusluft och att energianvändningen i byggnaden ska vara optimal. Under besiktningen kontrolleras att ventilationssystemet är rent, fri från skador och att det fungerar enligt de normer och krav som är uppsatta. Dessa normer finns beskrivna i byggnormerna och i miljöbalken.

En OVK-besiktning ska utföras av en certifierad funktionssättare. Funktionssättaren granskar alla delar av ventilationssystemet, från fläktar och luftkanaler till filter och luftintag. Det är också under denna kontroll som eventuella brister upptäcks, vilket kan leda till att fastighetsägaren måste vidta åtgärder för att korrigera problemen.

Varför Är OVK-Besiktning Viktigt?

Dålig luftkvalitet i inomhusmiljöer kan leda till en rad hälsoproblem för individer som använder byggnaden. Symptom som huvudvärk, trötthet, och irritation i ögon och luftvägar kan ofta kopplas till otillräcklig ventilation. En ordentligt genomförd OVK-besiktning säkerställer att inomhusluften är frisk och bidrar till en bättre arbets- och boendemiljö för alla.

Genom att säkerställa att ventilationssystemen fungerar effektivt bidrar OVK-besiktningen även till lägre energianvändning i byggnader. Det innebär minskad miljöpåverkan och lägre energikostnader. En bra balanserad ventilation ser till att varken för mycket eller för lite luft omhändertas, vilket optimerar energianvändningen.

För fastighetsägare handlar det inte bara om viljan att skapa en god inomhusmiljö; det finns även rättsliga krav. Att inte uppfylla dessa kan leda till sanktioner eller böter. Genom att genomföra OVK-besiktningar enligt lagens krav uppfyller fastighetsägare sina lagstadgade skyldigheter och undviker problem med myndigheterna.

ovk besiktning

När och Hur Ofta Bör OVK-Besiktning Ske?

För närvarande måste en OVK-besiktning utföras inom tre eller nio år beroende på byggnadens typ och användning, där flerbostadshus generellt ska kontrolleras var tredje år medan en del andra typer av byggnader har längre intervaller. Nyanläggningar och större ombyggnader av ventilationssystem kräver också en första besiktning.

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att dessa kontroller sker i tid och att eventuella brister åtgärdas. Efter utförd besiktning erhåller fastigheten ett protokoll som intygar att ventilationen uppfyller kraven, eller en redogörelse för eventuella åtgärdsbehov.

Fler nyheter